Alhambra

Het Alhambra is één van de bekendste gebouwen in Spanje. Het is van oorsprong echter geen Spaans kasteel: het stamt uit de tijd dat de Moren de scepter zwaaiden over grote delen van het Iberische schiereiland. Dat valt duidelijk terug te zien aan de prachtige Islamitische architectuur van het Alhambra. Hier tref je gewelfde zuilengalerijen, Arabische kalligrafieën en Oosterse paleistuinen aan.

Bouw

Het Alhambra bestaat uit meerdere verdedigingswerken, paleizen en tuinen. Menig heerser van de Nasridische dynastie, die over Granada regeerde, voegde een eigen gebouw of inrichtingselement toe. In het kasteel zijn diverse soeqs (markten), moskeeën, hamams (badhuizen) en troonkamers te bezichtigen. De verschillende vijvers in het complex zijn vooral bedoeld om de betreffende gebouwen te weerspiegelen. Het geheel is omsloten door een versterkte muur die voorzien is van 13 torens, van waaruit aanvallers beschoten konden worden.

De architectuur van het Alhambra kan beschouwd worden als een hoogtepunt van de Islamitische architectuur in Europa. De vierkante constructie van de kasteelkamers straalt eenheid en harmonie uit. Het kasteel bevat prachtige arabesken, fonteinen en tuinen, geweldige mozaïeken en sierlijke zuilen. Kortom, het interieur is een lust voor het oog en is wellicht de verbeelding van een aards paradijs. De buitenkant van het Alhambra is daarentegen nogal eenvoudig en sober.

Geschiedenis

De naam van het complex is een verbastering van de Arabische naam “Al-Hamra” (het rode fort). Na het jaar 700 viel de Berberse commandant Tariq ibn Ziyad Spanje binnen, versloeg de Visigotische koninkrijken die zich daar bevonden, en veroverde daarna gebieden tot ver in Frankrijk. De daaropvolgende eeuwen zouden grote gebieden van Spanje onder Moors-Arabische overheersing vallen. De veroveraars introduceerden nieuwe gebruiken, gewassen en kunstvormen in het land.

De overgebleven Christelijke koninkrijken in Noord-Spanje heroverden vanaf de 10e eeuw steeds meer gebieden op de moslims (de Reconquista). Het laatste Islamitische rijk in Spanje, het Emiraat van Granada, werd echter pas in 1492 veroverd. Daar werd het Alhambra rond het jaar 1250 gebouwd als vestiging en als paleis.

Sinds de verovering is het complex in Spaanse handen. Het kasteel werd in stand gehouden, maar kreeg het in de eeuwen die volgden zwaar te verduren vanwege verwaarlozing en beschadigingen. Ook zijn er delen van het kasteel gesloopt om plaats te maken voor nieuwe, Europese gebouwen. In de 20e eeuw is het Alhambra behoorlijk gerestaureerd.