Kasteel Bran: het kasteel van Dracula

Hooggelegen op een heuvel biedt het kasteel Bran een schitterend uitzicht over de uitgestrekte vallei in de Zuidelijke Karpaten van Roemenië.

Het kasteel met de sprookjesachtige uitstraling wordt vaak in verband gebracht met graaf Dracula. Vreemd, want de schrijver van het Dracula-verhaal, Bram Stoker, heeft Transsylvanië nooit bezocht. Waarom wordt het kasteel Bran dan gekoppeld aan deze mythische vampier?

Het verhaal van Dracula

Laten we – om dit te weten te komen – even nagaan waarover het verhaal van Dracula gaat. In het jaar 1897 schreef Bram Stoker een bloedstollend horrorverhaal. Het verhaal begint met de aankomst van advocaat Jonathan Harker bij een gigantisch landhuis in Transsylvanië. Hij was erheen gestuurd om de verkoop van het huis af te handelen met graaf Dracula. Na de onderhandelingen wil Harker het kasteel verlaten, maar slaagt hier niet meteen in. Ondertussen merkt Harker dat er vreemde dingen gebeuren in het kasteel en komt hij te weten dat graaf Dracula in leven blijft door mensenbloed.

In zijn roman schetst Stoker een prachtig beeld van het kasteel Bran. Dit baseerde hij op de beschrijving van het kasteel Bran uit het boek ‘Transylvania: Its Products and Its People’ van Charles Boner dat in het jaar 1865 werd uitgegeven. Vandaar dat graaf Dracula in verband gebracht wordt met dit kasteel.

Wie verbleef werkelijk in dit kasteel?

Het was koning Louis I van Anjou die in de 14de eeuw opdracht gaf tot het bouwen van het kasteel. Oorspronkelijk was het kasteel een fort van waaruit de weg naar Transsylvanië beschermd werd. In de loop der jaren zou het kasteel in verschillende handen komen. Toen na 1918 Transsylvanië een deel van Groot-Roemenië werd, besloot de burgemeester van Brasov, Karl Schnell, in overleg met de burgers het kasteel te schenken aan koningin Maria van Roemenië. Zij liet het kasteel restaureren en inrichten naar haar persoonlijke smaak. Het werd haar favoriete verblijfplaats.

Toeristische trekpleister

Vandaag de dag wordt het kasteel Bran regelmatig bezocht door toeristen. Het kasteel is namelijk opengesteld voor bezoekers die bovendien kunnen genieten van een spannende rondleiding door het gebouw. Het kasteel is ook een plaats waar heel wat bijzondere evenementen plaatsvinden. Wil je genieten van de grandeur van dit hotel, dan is het zeker een goed idee om een wat sjiekere outfit aan te trekken. Op de website https://www.na-kd.com/nl kun je niet alleen inspiratie opdoen, maar ook een kasteelwaardige outfit uitkiezen. Iets gevonden waarmee je het kasteel van Bran wilt gaan bezoeken? Het goede nieuws is dat je nieuwe outfit gratis naar je toegestuurd wordt.

Een bezoekje aan het kasteel van Bran in een stijlvolle outfit van NA-KD zal je terugbrengen naar de tijd van koningin Maria van Roemenië. Vergeet vooral niet om tijdens je bezoek toch wat op je hoede te blijven. Misschien loert graaf Dracula wel ergens om de hoek…