De vier bekendste kastelen van Nederland

Slot Loevestein

De opdracht voor de bouw van dit kasteel werd in 1361 gegeven door ridder Dirc Loef van Horne. Aanvankelijk werd het slot door hem gebruikt als woonhuis en standplaats van waaruit hij illegale rooftochten kon organiseren. In de eeuwen daarna werd Slot Loevestein meerdere malen veroverd en gebruikt voor verschillende doeleinden. Tegenwoordig doet het gebouw dienst als congres- en feestlocatie en kun je er overnachten in de fabelachtige Suite & Breakfast in de voormalige commandeurswoning, welke is ingericht met luxe wollen vloerkleden en prachtige kunst.

Kasteel de Haar

Het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland is Kasteel de Haar te Haarzuilens. Het kasteel is in neogotische stijl gebouwd. Dit geeft het kasteel een middeleeuws uiterlijk, wat versterkt wordt door de ophaalbrug, weergangen en haar torens. Sinds het begin van de 20e eeuw wordt het kasteel bewoond door de rijke familie van Zuylen.

Het Muiderslot

Het Muiderslot werd omstreeks 1285 gebouwd, wat het tot een echt middeleeuws kasteel maakt. Vanaf het jaar 1370 moest het kasteel gerestaureerd worden om het unieke bouwwerk te kunnen behouden, en vanaf 1878 deed het kasteel dienst als Rijksmuseum. Het Muiderslot is een zogenoemde waterburcht. Dat houdt in dat het hier een vierkant kasteel betreft met vijf torens, karakteristieke kantelen, schietgaten en een ophaalbrug.

Kasteel Doornenburg

Kasteel Doornenburg stamt uit de 14e eeuw en is dus al meer dan 700 jaar oud. Het bestaat uit een hoofdburcht en een voorburcht, welke door een smalle houten brug met elkaar verbonden zijn. Dit bouwwerk is een van de oudste en best bewaarde kastelen van Nederland. Het omvat een kapel en diverse woonvertrekken en op het landgoed bevindt zich tevens een boerderij. Dit laatste is nogal bijzonder voor een Nederlands kasteel. Tegenwoordig doet Kasteel Doornenburg dienst als trouw- en evenementenlocatie en kan men er fotoreportages opnemen. Leuk detail is overigens dat de televisieserie ‘Floris’ in 1968 opgenomen werd in dit kasteel.