Neuschwanstein

Neuschwanstein is een opmerkelijk kasteel en werd gebouwd in de tweede helft van de 19e eeuw. Het wordt beschouwd als één van de mooiste en meest sprookjesachtige burchten ter wereld. Eigenlijk is het een romantische fantasie, een artistieke interpretatie van een écht kasteel. Het maakt de talloze bezoekers van het kasteel echter niet uit: met meer dan 1,3 miljoen gasten per jaar is Neuschwanstein één van de populairste attracties van Duitsland.

Een vorstelijk idee

Ludwig II was de vorst van de zuidelijke provincie Beieren in de 19e eeuw. Hij bracht een deel van zijn jeugd door in een middeleeuwse burcht. Daardoor kreeg hij de wens om zelf kastelen en paleizen te bouwen. Toen hij de troon besteeg ging hij meteen aan de slag om zijn droom te verwerkelijken. Neuschwanstein was één van zijn eerste projecten.

De koning gaf toen theaterarchitect en decorbouwer Christian Jank de opdracht om een kasteel te bouwen op een plek bij Füssen, waar zich reeds oude kasteelruïnes bevonden. Het ontwerp van het kasteel was gebaseerd op oudere gebouwen, maar werd tevens beïnvloed door sprookjes, opera’s en andere voorstellingen uit de middeleeuwen.

Bouw van het kasteel

De bouw begon in 1869, en ging door tot aan de dood van Ludwig II, wiens plannen en ambities voor het project steeds groter werden. Rond 1880 werkte een groot deel van de ambachtslieden uit de streek mee aan het project.

Pas in 1884, vijf jaar voor zijn dood, kon de vorst zijn nieuwe kasteel betrekken. Tegen die tijd had hij zich zo ernstig in de schulden gestoken dat er een inbeslagname van het kasteel dreigde. Samen met het feit dat de mentale gesteldheid van Ludwig II ernstig achteruit was gegaan, vormde dit een aanleiding om de koning af te zetten. De nacht nadat de vorst zijn droomkasteel uitgezet werd, is zijn dode lichaam aangetroffen in een naburig meer.

Openstelling voor het publiek

Na zijn dood werd het kasteel in versneld tempo afgebouwd en vervolgens opengesteld voor het publiek, om zo de uitstaande schulden terug te kunnen betalen. De excentrieke en grandioze inrichting hadden ervoor gezorgd dat het kasteel enorm populair werd bij het publiek. Later werden er films opgenomen en diverse kunstenaars hebben zich laten inspireren door het kasteel. Neuschwanstein heeft ook model gestaan voor het bekende kasteel van Doornroosje in Disneyland.

Het exterieur van Neuschwanstein

Neuschwanstein is een complex van meerdere gebouwen, waaronder een woonpaleis, een ridderzaal, een poortgebouw en een kemenade (woongedeelte). Deze gebouwen bevinden zich rond een binnenhof. Het slot is opgetrokken uit baksteen bekleed met witte kalksteen. Delen van de portalen zijn opgebouwd uit zandsteen. De voorkant van het poortgebouw is bekleed met rode tegels. Wat direct opvalt aan het kasteel zijn de vele torens en siertorentjes. Bouwkundig gezien is het kasteel een mengelmoes van verschillende stijlen.

Het interieur

Binnenin is het kasteel rijk versierd met schilderijen, sierzuilen, gekleurde vloertegels, grote kandelaars en decoratief houtwerk. Er mogen echter geen foto’s van het interieur worden gepubliceerd, maar iedereen die Neuschwanstein ooit bezocht heeft, weet dat het inderdaad een visioen uit een sprookje voorstelt.