Spannende kasteelspeurtochten

Steeds meer kastelen bieden een zogenaamde escape room of vergelijkbare speurtochten aan. Dat is logisch, want een kasteel beschikt immers over de juiste atmosfeer voor een spannend verhaal met detective-elementen. Bovendien is er meestal genoeg ruimte om dit soort activiteiten te kunnen organiseren. Als deelnemer beleef je hier een boeiende en authentieke ervaring waar je later nog vaak aan terug zult denken. Veel van deze spelen zijn geschikt voor jong én oud, andere zijn bedoeld voor volwassenen.

Hoe werkt een escape room in een kasteel?

Bij een escape room is het de bedoeling dat je – aan de hand van aanwijzingen en objecten – uit een ruimte of complex kunt ontsnappen. Bij een speurtocht is dat ontsnappingselement er niet, maar moet je nog steeds het verborgen verhaal proberen te ontrafelen.

Natuurlijk is er vaak een verhaal bedacht dat in meer of mindere mate gebaseerd is op de middeleeuwen of zelfs op de geschiedenis van het kasteel in kwestie. Er moet bijvoorbeeld een schat van een roofridder teruggevonden worden, of er moet een ontsnappingsroute gevonden worden voordat het kasteel ingenomen wordt, of er is sprake van een diefstal, een moord of verdwijning. Ook verhalen met sprookjesfiguren of spoken zijn natuurlijk erg op hun plek in de mysterieuze omgeving van een oud kasteel.