De wapenvoorraad van de ridders

In of bij een kasteel kun je vaak middeleeuwse wapens of replica’s daarvan bekijken. Deze wapens werden gebruikt om het kasteel te verdedigen, of om een veldslag met vijanden uit te vechten. In de middeleeuwen waren er vele soorten bijzondere handwapens, elk met een eigen functie en voor- en nadelen.

  • Zwaard

Eén van de klassieke middeleeuwse wapens. Een zwaard is een edel en persoonlijk wapen. Ridders trainden hun hele leven voor een mogelijke oorlog. Er werd vooral geoefend met het zwaard en de lans. Een zwaard kan gebruikt worden om te steken of te houwen, en gaat dwars door lichte wapenrustingen heen.

  • Lans

Dit speerachtige wapen werd eigenlijk alleen door ridders te paard en andere ruiters gebruikt. Het hele gewicht van de ridder en zijn paard ligt achter de punt van de lans. In een stormloop was de aanvallende ruiter op die manier in staat om meerdere vijanden te doorboren. Daarna trok hij zijn zwaard voor man- tot mangevechten.

  • Speer

Eén van de meest gebruikte middeleeuwse wapens. Een speer is veelzijdig en goedkoop om te maken. Er waren ook lichte speren, bedoeld om te gooien (werpspiezen) en speren die tot zes meter lang waren en in formaties werden gebruikt (pieken).

  • Strijdbijl

Zware bijlen konden gebruikt worden om door een schild of een pantser heen te hakken. Ze waren goedkoop om te maken, maar voor het gebruik was flink wat spierkracht nodig.

  • Handboog

In Europa werd de handboog niet veel gebruikt in de middeleeuwen, omdat de kruisboog krachtiger en makkelijker te bedienen was. Een uitzondering was Engeland, waar boogschutters jarenlang oefenden met de manshoge “longbow”, een uiterst effectief wapen.

  • Kruisboog

Eén van de eerste mechanische wapens van de soldaat. Een kruisboog had een zware houten of stalen boog, en de bouten (pijlen) van het wapen konden zelfs harnassen doorboren. De gebruiker behoefde niet de spierkracht en jarenlange training die voor een normale boog vereist waren.

  • Hellebaard

In de middeleeuwen ontstonden veel geavanceerde stokwapens, doordat er extra haken, klingen en bijlbladen aan speren werden toegevoegd. Eén van de meest gebruikte stokwapens was de hellebaard, die uitgerust was met een bijlblad, een speerpunt en een haak. Het bleek een dodelijk wapen tegen ruiters en voetsoldaten.

  • Handkanon

Vanaf het jaar 1300 werden er in Europa handvuurwapens en kanonnen gebruikt. Net zoals dat bij de kruisboog het geval was, vergden deze wapens geen jarenlange training. De eerste draagbare handkanonnen waren onhandige dingen: het duurde lang om ze te laden, ze waren onnauwkeurig, en konden bovendien exploderen.