Edinburgh Castle

Edinburgh Castle is één van de meest bekende kastelen van Schotland. De vulkanische rots waarop het kasteel gebouwd is, werd reeds in de bronstijd bebouwd met versterkingen. Het kasteel herbergt de Schotse kroonjuwelen en de beroemde Stone of Scone en heeft een voorname rol gespeeld in de Schotse geschiedenis, bijvoorbeeld ten tijde van de Onafhankelijkheidsoorlog tegen Engeland en tijdens de jakobitische opstanden.

Geschiedenis

De vulkanische rots waarop het kasteel gebouwd is, de Castle Rock, is een strategische en goed verdedigbare plek. De oude Keltische stammen van Schotland bouwden hier al versterkingen, die voor een deel van hout waren opgetrokken. In de middeleeuwen werd er een kasteel gebouwd dat volledig van steen was gemaakt. Tijdens de opstand van Robert the Bruce en William Wallace werd het kasteel verdedigd, veroverd door de Engelsen en heroverd door de Schotten. In de late middeleeuwen werd het kasteel door de Schotse vorsten grondig verbouwd. Gedurende een burgeroorlog werd het kasteel belegerd en in 1571 zwaar beschadigd door kanonvuur. De Jakobieten hebben geprobeerd om de vesting te veroveren tijdens hun opstanden, maar zijn daarin nooit geslaagd.

Bezienswaardigheden

Na de middeleeuwen werd Edinburgh Castle menigmaal verder uitgebouwd met geschutbatterijen, bronzen standbeelden van volkshelden en garnizoensbarakken. De gerestaureerde St. Margaret’s Capel dateert uit de 12e eeuw. Ook doen er zich in het kasteel veel spookverschijningen voor.

In Edinburgh Castle vind je de prachtige kroonjuwelen van Schotland, De Stone of Scone is de steen waarop Schotse vorsten traditioneel gekroond werden. Deze steen is omgeven door legenden en mysteriën. In 1291 werd de steen door de Engelsen veroverd en samen met de kroonjuwelen naar Westminster Abbey gebracht. Sinds 1996 bevinden de steen en de juwelen zich wederom in Edinburgh Castle.