Windsor Castle

Waarschijnlijk is dit het meest roemruchte kasteel in Engeland. Windsor Castle is vroeger gesticht door William de Veroveraar. Het is tegenwoordig een belangrijke residentie voor de Britse koninklijke familie en is bovendien het grootst bewoonde kasteel ter wereld.

Architectuur

Omdat het kasteel al bijna duizend jaar oud is, is het gebouw al menigmaal verbouwd en uitgebreid met nieuwe bouwwerken. In Windsor zijn middeleeuwse kasteeltorens, hallen en kapellen in Engels-gothische stijl, vakwerkgebouwen, kamers in Rococo-stijl en een Engelse landschapstuin te bewonderen. Centraal ligt de indrukwekkende middeleeuwse donjon (Round Tower) waarin de koninklijke collectie en archieven liggen opgeslagen.

Bezienswaardigheden

Koningin Victoria stelde in de 19e eeuw grote delen van Windsor Castle open voor het publiek. Het interieur en de inrichting zijn zo luxueus als men kan verwachten van een koninklijke residentie. In Windsor Castle zijn onder meer prachtig meubilair, schilderijen, wapens, wandkleden, servies en memorabilia te bezichtigen. De afgelopen tien eeuwen van de Britse koninklijke geschiedenis hebben duidelijk hun sporen achtergelaten in Windsor Castle. Vele kamers en zalen kennen een eigen unieke vormgeving, die veelal door beroemde architecten, schilders en schrijnwerkers werd gecreëerd. De Crimson Drawing Room met haar inrichting van verguld houtwerk en rood fluweel wordt als één van de mooiste kamers van het kasteel beschouwd.